Satulatuolin ergonomia
Mitä haittaa tavallisesta istuma-asennosta on?
Kipujen lievittämiseksi istuma-asentoa muutetaan nostamalla jalka toisen jalan yli - tunnistitko itsesi? Jatkuva istuminen pakaroiden ja reisien päällä johtaa verenkierron heikkenemiseen. Lisäksi pakaroiden hermot painuvat istuinta vasten, jolloin syntyvä puristuspaine ei ole hyväksi alaraajojen ja pakaralihaksiston aineenvaihdunnalle. Vuosikymmenten saatossa istuminen pelkästään pakaroiden varassa muokkaa pakaroista epäesteettiset ja litteät. Lihaksiston toiminnan heikkeneminen johtaa puutumisiin ja kipuihin. Istuminen 90 asteen kulmassa haittaa työtehoa, koska ryhdin ylläpitäminen vaatii jatkuvaa istuma-asennon korjaamista. Toisin on satulatuoli-istunnassa, jossa satulanmallinen istuin ohjaa Sinut automaattisesti parempaan asentoon.
Tavallinen istuma-asennon seurauksena voi aiheutua mm. seuraavanlaisia ongelmia:
- Nikamavälien tukikudosten ja nivelsiteiden venyminen.
Ryhdin huononeminen.
- Välilevyt ja nikamat rappeutuvat.
Pahinta etenkin lannerangan seudulla (L1-L5).
- Nivelien rasittuminen.
- Huono ryhti johtaa vatsaontelon puristumiseen rintakehän ja
lantion väliin haitaten suoliston toimintaa.
- Selän pyöristyminen, olkapäiden eteen painuminen ja hartialihasten kiristyminen.
- Huono asento johtaa nestekierron heikentymiseen.
- Huono ryhti aiheuttaa rintakehän ja keuhkojen kasaan painumista,
jolloin voi kehittyä happivaje.
- Kurottelu lisää haitallisia kiertoliikkeitä alaselkään.
Kun istut ergonomisesti satulatuolissa,
- liikut nopeammin ja kurottelet helpommin,
- vähennät polviesi rasitusta,
- parannat jalkojesi nestevirtausta,
- vähennät hartioidesi ja hartiaseutusi jännitystä ja kipuja,
- syvennät hengitystäsi, parannat happimäärääsi ja olet energisempi,
- aktivoit selkääsi ja vahvistat selkälihaksiasi,
- parannat ryhtiäsi,
- vähennät alaselkäsi iskias-kipuja tai poistat ne kokonaan,
- muutat asentoasi helposti ja
- voit korvata osan seisomatyöstäsi.
Ergonominen istuminen satulatuolilla pohjaa lantion etuviistoon asentoon ja raajojen sekä selän rentoon tasapainoon. Jatkuva perinteinen istunta on myrkkyä kehomme toiminnalle. Terveyttä edistävä ja ergonomisesti oikeaoppinen istuminen mahdollistuu ratsastuksenomaisella istunnalla satulatuolissa.
Satulatuolissa istuttaessa haarakulma on noin 90 astetta ja reidet suuntautuvat noin 45 astetta alaviistoon. Satulatuolissa istuinluut kannattelevat kehon painoa lihasten sijaan. Istuminen ratsastuksenomaisesti on tavallista istumista terveellisempi ja mukava.
Satulatuolit mediassa
Satulatuolien terveydellisiä vaikutuksia on huomioitu laajasti eri mediossa lähiaikoina. Viimeisin tutkimus tuki- ja liikuntaelinten vaivoista on TtM Reijo Koskelon väitöskirja "Säädettävien kalusteiden vaikutukset tuki- ja liikuntaelimistön terveyteen lukiolaisilla". Väitöskirjassa selvitettiin kuinka työpöytien ja satulatuolien pitkäaikainen käyttö vaikuttaa lukiolaisten lihasjännityksiin, istuma- ja seisomaryhtiin sekä niska-hartiaseudun ja selän kipuihin ja päänsärkyihin.
Tutkimustulosten mukaan satulatuolien käytön avulla voidaan vähentää selkärangan skolioosia ja rintarangan kyfoosia. Lisäksi selkäkivut ja päänsäryt vähentyivät satulatuolin ja säädettävän työpöydän ansiosta. Tutkimuksen mukaan jo puolessa vuodessa on saavutettavissa huomattavia tuloksia. Säädettävyyden avulla työpiste voidaan muokata käyttäjän omien mittojen mukaan, joka parantaa huomattavasti työskentelymukavuutta. Näiden tulosten valossa ei ole ihme että Reijo Koskelo suosittelee ehdottomasti työskentelyergonomian parantamista.
Lähteet:
Koskelo, R. Kuopion yliopiston julkaisuja D. Lääketiede. ISBN 951-270574-5. 2006.
Iltalehden kotisivut. Saatavilla www-muodossa: www.iltalehti.fi. Luettu: 21.8.2006
|